Success stories

Zumba partyem u akciji skretanja pažnje na opasnost karcinoma dojke

Zumba party „Don't fight alone"
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i ove godine se uključio u globalnu akciju skretanja pažnje na opasnost karcinoma dojke, koji se u svijetu obilježava u oktobru.

U saradnji sa zumba instruktoricama Dilom Seferović i Sandrom Dedić, te njihovim gošćama instruktoricama iz Sarajeva, u holu šoping centra "Džananović" u Zenici organizovan je zumba party „Don't fight alone".
 
Treneri su sa svim zainteresovanim odradili kratki zajednički trening da bi promovisali tjelesnu aktivnost i njen značaj u prevenciji karcinoma dojke, a učesnice treninga dobile su darove prijatelja projekta, nekoliko zeničkih cvjećara i kompanija.
 
Podijeljen je edukativni materijal o značaju samopregleda dojki, ranom otkrivanju karcinoma dojke, te programu besplatnog mamografskog pregleda na području Zeničko dobojskog kantona.
 
- Cilj niza aktivnosti koje provodi INZ jeste da pružimo podršku svim ženama koje se bore i onima koje su se izborile sa ovom opakom bolesti, ali prije svega da skrenemo pažnju svim ženama na važnost prevencije i redovnog pregleda, jer se time u gotovo stoprocentnom obimu može predupruprijediti, spriječiti ili na vrijeme zaustaviti opasna bolest - kazala je dr. Elma Kuduzović, koordinatorica Centra za promociju zdravlja u INZ.
 
Inače, u saradnji sa državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu je u toku program besplatnih mamografskih pregleda za žene iznad pedeset godina starosti.
 
Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u BIH. Ove bolesti nisu pošteđeni ni muškarci, a u posljednje vrijeme je alarmantan porast tog oboljenja među mlađim ženama u BiH, saopćeno je iz INZ-a.

Preuzeto sa: www.vijesti.ba