ZNUGGLE

ZNUGGLE

ZNUGGLE

Činjenice:
1. Sjever Crne Gore nudi ograničene ekonomske aktivnosti, međutim mnoge žene imaju tradicionalne vještine poput kukičanja i heklanja.
2. U zapadnim zemljama postoji sve veća potražnja za ručno rađenim i prirodnim proizvodima koji imaju priču.
3. Ovčja vuna u Crnoj Gori se često baca jer zahtijeva mnogo napora za obradu

Naše rješenje:
• Stvaranje socijalnog preduzeća (Znuggle) kako bi žene koje žive u katunima u planinskom području oko Berana doprinijele domaćinstvu dodatnim ekonomskim aktivnostima: Znuggle prati principe Fair Trade, plaćajući ženama pravičnu platu. Žene koje rade za "Znuggle" će raditi predenje i kukičanje vunenih proizvoda, kod kuće ili dok čuvaju svoje ovce na katunima.
• Korišćeno voće i povrće ponovo upotrebljavamo kako bismo napravili prirodnu boju za vunu koja se prikuplja u Crnoj Gori. Naši proizvodi su 100% napravljeni od otpada. Mi kreiramo vrijednost iz onoga što je odbačeno: dokazujući da je cirkularna ekonomija moguća.
• Proizvodi predstavljaju elemente crnogorskih ekosistema (životinja, biljaka, insekata) i postaju likovi priča koji će djecu naučiti važnost zaštite svoje sredine. Modeli su savremeni i kreirani od strane međunarodnih dizajnera.
• Mi ćemo promovisati proizvode u inostranstvu putem naših mreža trgovaca i medija i očekujemo da ćemo zaposliti mnoge žene u ranjivim područjima Crne Gore.

Mi smo radili na prototipovima prošle godine i sada smo spremni za pokretanje proizvodnje! Uz pomoć ovog granta  za društvenu inovaciju, moći ćemo odmah da startujemo sa  proizvodnjom prvu seriju proizvoda "Znuggle".

Znuggle je projekat podržan od strane Zero Waste Montenegro koja je NVO čija je misija da promoviše smanjenje proizvodnje otpada i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje u Crnoj Gori.