Da zaživi selo

Da zaživi selo

Da zaživi selo

Danas je u svijetu sve veća potreba za organskom hranom koju je nažalost zamijenila GMO koja nosi štetne posledice na ljudski organizam. Da bi se proizvodila organska hrana moraju se stvoriti adekvatni uslovi za njenu proizvodnju, to jest lišiti se sastojaka koji su štetni po čovjek i životnu sredinu.

Zamjena za vještačka djubriva, pesticide i druge hemijske dodatke je upravo ovčije djubrivo koga nema u pakovanjima za distribuciju. Ovčije djubrivo ima mnogo više azota, kalcijuma i kalijuma, koji ga čine vrednijim za biljnu hranu, za razliku od stajskog koje značajno manje kalorično. Potreba za ovim vidom djubriva je izuzetna prije svega što se u Crnoj Gori masovno ljudi opredjeljuju za profesionalni uzgoj organske hrane.

Dakle, ideja se odnosi na pakovanje prirodnog djubriva (u ovom slučaju ovčjeg) i njegove distribucije na tržište od  strane seoskih domaćinstava čija je primarna djelatnost uzgoj sitne stoke, a koje je registrovani uzgajivač organskog ovčjeg mesa.

Razlozi zašto smo se opredjelili za ovu vrstu ideje su brojni. Prije svega zbog olakšanog pakovanja ovčjeg djubriva u najlonske džakove i još lakšeg transporta do kupaca. Drugi razlog je ekonomsko jačanje seoskih domaćinstava kroz maksimalno iskorišćenje proizvoda (od mlijeka, mesa,  vune pa do proizvodnje djubriva). Treći razlog je da Crna Gora kao buduća članica EU u obavezuje da se sto više bazira na organskoj proizvodnji hrane i da ima što više registrovanih  proizvodjača organske hrane zbog mogućnosti izlaska na medjunarodno tržište. Četvrti razlog je sam kvalitet ovčjeg djubriva koji je i primaran u cjelokupnoj priči, a to je visoka kaloričnost u odnosu na stajsko djubrivo. U prilog ovoj priči Ide I činjenica da ne postoji i u Crnoj Gori  seosko domaćinstvo,  koje pakuje ovčje djubrivo I plasira ga na tržište, što implicira da će sam plasman proizvoda znatno biti olakšan, a naročito u današnje vrijeme, kada  proizvodnja organske hrane dozivljava ekspanziju.

Cilj projekta je da se ojačaju seoska domaćinsta kroz samozapošljavanje i preduzetništvo, da se promoviše održiva poljoprivreda u pljevaljskim selima, uzgajanje održive-organske poljoprivrede, kao i pomoć pri plasiranju takvih proizvoda prema potrošačima.

.